Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι...

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Θρησκευτικά Β' Λυκείου - Πληροφορίες για τον Κρίσνα και τους οπαδούς του


             ΚΡΙΣΝΑ: Η ΘΕΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ

Υπάρχει μια οργάνωση -
International Society for Krisna Consciousness - ISKCON (Διεθνής Εταιρία για τη συνείδηση του Κρίσνα), που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1960. Οι οπαδοί λατρεύουν τον Κρίσνα σαν την «ανώτατη προσωπική θεότητα» και αφιερώνουν στην οργάνωση ολόκληρη τη ζωή τους. Συνείδηση του Κρίσνα σημαίνει «Να σκέπτεσαι για τον Κρίσνα,... να ψάλλεις... να τρως,... να μιλάς... να ελπίζεις». Οι οπαδοί οφείλουν απόλυτη υποταγή στην ιεραρχία της οργάνωσης. Και η οργάνωση αυτή έχει ιδρύσει δεκάδες παρακλάδια με διάφορα ονόματα, που ασχολούνται με το διαλογισμό, τη γιόγκα, τις βεδικές σπουδές κ.α. Οι αντιλήψεις γενικότερα τις οργάνωσεις βασίζονται στο σύστημα των καστών, που θεμελιώνεται στη διδαχή του Κάρμα. Χαρακτηριστικά των οπαδών του Κρίσνα είναι η ιδιαίτερη ενδυμασία τους και το συνεχές ψάλσιμό τους, το οποίο είναι ο άμεσος τρόπος προσέγγισης της θεότητας αυτής.
Κρίσνα ονομάζεται σημαντικότατη ινδουιστική θεότητα, κατ' άλλους θεία μετενσάρκωση (αβατάρα) του θεού Βισνού και κατ' άλλους το Ανώτατο Όν, η οποία απεικονίζεται ως παιδί, ή να παίζει φλάουτο ή ως νεαρός πρίγκηπας από σκηνές του Μπαγκαβάτ Γκίτα . Κρίσνα σημαίνει “άπειρα ελκυστικός”.
Σε ότι μάς αρέσει, η ελκυστική του δύναμη πηγάζει απο αυτόν. Γι’ αυτό ο Κύριος λέγεται επίσης και Ράμα που στα σανσκριτικά σημαίνει “η πηγή της ανώτερης απόλαυσης”. Ο Κρίσνα έγινε ευρύτατα γνωστός και εκτός των Ινδουιστών μετά το 1966, όταν το κίνημα των οπαδών του επεκτάθηκε στο Δυτικό Κόσμο.